Kanelbullar
150 gr smör eller margarin
5 dl mjölk
50 gr jäst
½ tsk salt
1 - 1,5 dl socker
2 tsk kardemumma
ca 1,4 liter vetemjöl
fyllning:
75- 100g rumsvarmt smör el margarin
1 dl socker
2 tsk kanel
kan varierar allt efter smak
pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker
flagad sötmandel
5 dl mjölk
50 gr jäst
½ tsk salt
1 - 1,5 dl socker
2 tsk kardemumma
ca 1,4 liter vetemjöl
fyllning:
75- 100g rumsvarmt smör el margarin
1 dl socker
2 tsk kanel
kan varierar allt efter smak
pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker
flagad sötmandel
* Smält margarinet i en kastrull och tillsätt mjölken.
* Låt blandningen bli fingervarm (37°).
* Smula ner jästen i en bunke och häll över smör och mjölkblandningen och låt jästen lösa sig.
* Tillsätt salt, socker och kardemumma och blanda ordentligt.
* Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta ihop till en smidig och lätthanterlig deg.
* Strö över lite mjöl och lägg under bakduk och låt jäsa 40 minuter.
* Dela degen i två delar och kavla ut till en tunn platta.
* Bred på smör och strö över socker och kanel.
* Rulla ihop på längden och dela i upp i lika stora bullar.
* Placera i bullformar och låt jäsa i 40 minuter till.
* Pensla med ägg uppvispat med vatten och garnera med pärlsocker och flagad mandel.
* Grädda i mitten av ugnen i 250 grader ca 8 - 10 minuter beroende på storlek.
Kommentarer
Trackback