USA 2
Goblin valley, Utah
Rainbow row, San Fransisco, California
San rafael swell, Utah
Gruene, Texas
Charlestown, South Carolina
Crater lake nationalpark, Oregon
Great sand dunes nationalpark, Colorado
The "subway", Zion nationalpark, Utah
Angels landing, Zion nationalpark, Utah
Arches nationalpark, Utah
Grand Canyon Norra sidan, Arizona
Gruene, Texas
Nepal 2
På väg mot Everest Basecamp
Lukla
Gokyo, Everest regionen
Poonhill, Annapurna regionen
Chitwan nationalpark
På väg ner från Everest Basecamp
Everest Basecamp 5400m
På väg mot Annapurna Basecamp
Soluppgång Poonhill, Annapurna regionen
Chitwan nationalpark
Tadapani, Annapurna regionen
Annapurna regionen
Indien 2
Jodhpur
Holy festival, Pushkar
Pushkar
Gangesfloden, Varanasi
Taj Mahal, Agra
Goa
Tågresa mellan Agra och Varanasi
Varanasi
Pushkar
Varanasi
Hanumantemple, Hampi
Solnedgång, Hampi
Tibet
Sera monastery
Jokhang monastery, Lhasa
Lake Yamdrok-tso
The Potala monastery, Lhasa
Lake Yamdrok-tso
Ganden monastery
The Himalayas
Gyantse kumbum
Ganden monastery
Ganden monastery
Glaciär, södra Tibet
The Sera monastery
Ganden monastery
Södra Tibet
Gyantse Dzong
Lake Yamdruk-tso
Storbritannien
River Themes, London, England
Stuga, Skottland
Yorkshire, England
Slottsruiner, Bangor, Wales
Stuga, Skottland
Stonehenge, England
Under vandring i Skottland
Buckingham Palace, London, England
Under vandring i Skottland
English breakfast
Queen Vicoria memorial staty utanför Buckingham Palace, London, England
Yorkshire, England
Nepal 1
Gokyo, Everest regionen
Chitwan nationalpark
Mt Everest
Namche Bazaar, Everest regionen
Chitwan nationalpark
Everest regionen
Tempel, Kathmandu
Yak, Everest regionen
Chitwan Nationalpark
Mountain goat, Everest regionen
Bergstopp, Annapurna regionen
Chitwan nationalpark
Annapurna basecamp 4130m
Indien 1
Torkad Chilifrukt, Jaisalmer, Rajasthan
Taj Mahal, Agra
Hinduiska gudar, Hampi
Lotus hostel, Pushkar
Jalebis (Indiskt snacks), New Delhi
Schackspel, Hampi
Holy festival, Pushkar
Öken, Rajasthan
Chilifrukter torkar i Varanasi
Hampi
Golden palace, Amritsar
Solnedgång, Hampi
Jodhpur
Apa, Pushkar
solnedgång, Varanasi
Kina
Kanas nationalpark
Glaciärer, Pamirmountains
Terracotta warriors, Xi'an
Tashkuram
Kanas nationalpak
lake Karikul
Kinesiska muren
Kanas nationalpark
Kinesiskt humor eller okunskap
Vandring i Pamirmountains
Karakorumhighway (Kina till Pakistan)
Terracotta warriors, Xi'an
Kanas nationalpark
By vid lake Karikul
Kashgar
Tashkuram
Bästa äppelkakan
75 g smör
0,5 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4-5 grovrivna äpplen
1 dl socker
1 ägg
2 dl naturell yougurt
1,5 tsk kanel
4 msk hackade mandlar
* Rör ihop smör, socker, vetemjöl och bakpulver och tryck ut degen i en rund bakform ca 23 cm i diameter.
* Blanda resten av ingredienserna och bred ut över degen.
* Grädda mitt i ugnen i ca 40 min.
* Servera ev. med en klick grädde eller vaniljsås.
Dajmpaj
* Rör ihop mjöl, socker, smör och äggula och arbeta ihop till en deg.
* Tryck ut i en form, ca 24 cm i diameter, gärna en löstagbar kant och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
* Vispa under tiden ihop ägg, farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt.
* Vispa i smöret och häll smeten i pajskalet.
* Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter.
* Hacka daimen och strö över den nygräddade pajen. Låt kallna.
Fransk Chokladtryffel
100 g smör
300 g mörk choklad, ca 70% kakaohalt
2 msk konjak eller likör
kakao
* Ta kastrullen från värmen.
* Bryt chokladen i bitar och rör ner den i grädden och låt den smälta.
* Rör i konjaken.
* Låt chokladsmeten stelna i kylen ca 1 tim.
* Tag upp lagom stora bitar och rulla de i kakor samtidigt som du formar dem till fykanter.
* Förvara i kylen alt frysen beroende på konsistens.
Sylt- och mintchokladgrottor
200 g smör eller margarin
1 dl strösocker
1 dl marsanpulver
4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Hallonsylt
* Rör ihop mjöl och socker pösigt.
* Blanda ihop de torra ingredienserna (vaniljsocker, vetemjöl & bakpulver) och tillsätt detta.
* Lägg degen på mjölad yta, förslagsvis ett bakbord.
* Rulla ut degen till en längd och skär den i 20-30 likstora bitar (beroende på hur stora du vill ha dem).
* Forma till bollar och gör en liten grop med tummen i mitten på varje där du sedan lägger sylten.
* Lägg kakorna på en bakplåtspapperklädd plåt grädda i ca 15 minuter.
2. Mintchokladgrottor
5 1/2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 1/2 dl florsocker
300 g kallt smör
1/2 - 1 msk kallt vatten
50 g mörk choklad
Några droppar mint
* Sätt ugnen på 175 grader.
* Blanda vetemjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke.
* Tärna smöret och nyp ihop det med mjölblandningen.
* Häll i vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
* Lägg degen i en plastpåse i kylen och låt vila minst en timme.
* Rulla degen till små bollar och gör en liten grop i varje boll innan du sätter in dom i ugnen i ca 10 min.
* När kakorna har svalnat smält chokladen och blanda i minten. Skeda sen upp en klick mintchoklad i varje kaka.
Frusen bärdessert
1/2 dl florsocker
4–5 konserverade persikohalvor
250 g jordgubbar
250 g hallon
ev citronmeliss till garnering
* Rör ihop cream cheese, kesella och florsocker till en slät kräm.
* Skär persikorna i kuber och rör ner dem tillsammans med hela jordgubbar och hallon i krämen.
* Häll ner krämen i en hålform eller i portionsformar, täck med folie.
* Låt stå i frysen i ca 3 timmar eller tills den är helt fryst.
* Ta ut formen ur frysen ca 30 minuter före servering.
* Stjälp upp tårtan på ett fat och garnera gärna med lite bär och citronmelissblad.
Centralamerika
Volcano Pacaya, Guatemala
Panama city, Panama
Lunch, Guatemala
Maya ruiner, Tulum, Mexico
isla de ometepe, Nicaragua
Grönsaksmarknad, Antikva, Guatemala
Copan ruinas, Honduras
Solnedgång över Grenada, Nicaragua
Panama city, Panama
Karibiska havet, Tulum, Mexico
Soluppgång över Tikals mayaruiner, Guatemala
Grönsaks marknad, Masaya, Nicaragua
Copan ruinas, Honduras
Panama city, Panama
Antikva, Guatemala
Limepaj med marängtäcke
½ -1 dl havregryn
3½ dl vetemjöl
125 g smör
1 krm salt
Fyllning:
3 ägg
2 dl crème fraîche
2 dl strösocker
4 limefrukter, det rivna skalet och saften
Maräng:
4 äggvitor
1½ dl strösocker
* Kör havregryn, mjöl, smör och salt i en matberedare till en smidig deg.
* Tryck ut degen i en pajform och förgrädda pajskalet i 225 grader i ca 10 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader i ugnen.
* Vispa ingredienserna till fyllningen och häll i det gräddade pajskalet.
* Grädda pajen i ca 25-30 minuter.
* Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en ren bunke. Vispa i strösockret gradvis.
* Bred marängen över pajen och grädda i ytterligare 10 minuter.
* Låt svalna innan servering.
Uppgift: Arbetsmuseét
Folder sid 7,8,1,2
Vi fick i uppgift att skapa en poster för arbetsmuseét i Norrköpings utställning "det tryckta ordet" om typografi genom tiderna. Därefter skulle vi skapa en folder men valbar funktion och storlek som presenterade 4 valfria typagrafer som vi själva fick skriva om.
Uppgift: Moodborad/Trendboard
Trendboard
Moodboard
Vi fick i uppgift att visa de rådande trenderna inom teknikprylar (storlek handheld) i form av ett kollage med fokus på trendmedvetna ungdomar. Därefter skapa en ett kollage som simulerar en känsla man skulle jobba utifrån gällande utformningen av en ny teknikpryls färg och form. Jag fokucerade mycket på den personlighet många ungdomar önskade enligt de undersökningar vi gjorde. Min idé var att ge varje pryl ett personligt utseende i form av en illustartion på baksidan. Det skulle inte sticka ut för mycket men ändå visa på något unikt.
Bilprojektet
Figurmärke
Logotype
Annons
Vi fick i uppgift att skapa en logotyp för ett företag som säljer och renoverar begagnade, ädre och unika bilar av märken som Scoda och Cadillac. Därefter skulle vi utforma en annons för företaget med rätt inställningar för en dagstidning samt ett magasinuppslag om företaget.
Dajmkakor
1½ dubbeldajm (finhackad)
150 gram margarin
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 msk ljus sirap
1 dl råsocker (går även bra med vanligt)
½ dl kokosflingor
* Arbeta samman alla ingredienser till en smidig deg.
* Klicka ut på bakplåtspapper och platta ill med fingrarna.
* Grädda i 200 grader i ca 8 minuter eller tills de ser klara ut.
Chokladmuffins med valnötter
100 g margarin eller smör
2 ägg
2,5 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
100g grovhackad mörk blockchoklad
100 g grovhackade valnötter
* Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt de övriga ingredienserna.
* Tillsätt tillsist matfettet.
* Fördela smeten i muffinsformar ca 3/4 upp.
* Stick ner chokladbitarna och valnötterna i varje muffinsform ca 2-3 bitar per muffins.
* Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
4 sorters kakor
100 g margarin eller smör
2 ägg
2,5 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
100- 200g grovhackad mörk blockchoklad
* Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt de övriga ingredienserna.
* Tillsätt tillsist matfettet.
* Fördela smeten i muffinsformar ca 3/4 upp.
* Putta ner chokladbitarna i varje muffinsform ca 2-3 bitar per muffins.
* Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
125 g margarin eller smör
2 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl grädde eller mjölk
1-2 äpplen skurna i tunna skivor
0,5 - 1 tsk kanel + 1 msk socker
* Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.
* Blanda vaniljsocker, mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.
* Tillsätt vätskan.
* Fördela smeten i muffinsformar ca 3/4 upp.
* Stck ner äppelskivorna i varje muffinsform och strö över kanelen och sockret.
* Grädda mitt i ugnen ca 15 - 20 min.
4,5 - 5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g rumsvarmt margarin eller smör
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
* Blanda den ena delen med vaniljsocker och den andra med kakao.
* Rulla ut degen i fyra jämna längder och lägg en ljus bredvid en mörk i 2 lager.
* Tryck dem helt lätt och lägg dem därefter kallt en stund.
* Skär 3-4 mm tjocka skivor och lägg dem på bakplåtspapper.
* Grädda i ugnen ca 10 min.
3,5 dl havregryn
1,5 dl socker
1,5 dl kokos
150g smör
* Smält matfett och häll det dirkt över blandningen.
* Klicka ut smeten i muffinsformar och ställ på plåt.
* Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.
Kanelbullar
5 dl mjölk
50 gr jäst
½ tsk salt
1 - 1,5 dl socker
2 tsk kardemumma
ca 1,4 liter vetemjöl
fyllning:
75- 100g rumsvarmt smör el margarin
1 dl socker
2 tsk kanel
kan varierar allt efter smak
pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker
flagad sötmandel
* Smält margarinet i en kastrull och tillsätt mjölken.
* Låt blandningen bli fingervarm (37°).
* Smula ner jästen i en bunke och häll över smör och mjölkblandningen och låt jästen lösa sig.
* Tillsätt salt, socker och kardemumma och blanda ordentligt.
* Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta ihop till en smidig och lätthanterlig deg.
* Strö över lite mjöl och lägg under bakduk och låt jäsa 40 minuter.
* Dela degen i två delar och kavla ut till en tunn platta.
* Bred på smör och strö över socker och kanel.
* Rulla ihop på längden och dela i upp i lika stora bullar.
* Placera i bullformar och låt jäsa i 40 minuter till.
* Pensla med ägg uppvispat med vatten och garnera med pärlsocker och flagad mandel.
* Grädda i mitten av ugnen i 250 grader ca 8 - 10 minuter beroende på storlek.
Snickerskakor
1 liter K-special
1 dl kokos
1 tsk vanlijsocker
1 burk jordnötssmör
1 dl socker
2 dl ljus sirap
* Smörj en långpanna och häll smeten i den.
* Packa noga.
* Smält ljus blockchoklad och häll över.
* Ställ undan för att stelna.
* Skär i önskad storlek på bitarna.
Saffranssnurror med vit choklad och pinjenötter
100 g smör
5 dl mjölk
2 påsar saffran, ca 1 g
1 dl strösocker
1 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g hackad vit choklad
1 dl pinjenötter
* Häll degspadet över den smulade jästen och tillsätt salt och socker.
* Rör tills jästen löst sig.
* Tillsätt vetemjöl och jäs till dubbel storlek.
* Kavla ut en rektangel och bred över fyllningen.
* Vik degen dubbel och skär smala remsor, forma till knutar eller önskad form.
* Jäs ca 20 min
* Grädda i 225° ca 10-12 min.
* Låt svalna ch sikta florsocker över.
Rabarberkaka med mandelmassa
125 g smör
3 ägg
3 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
3/4 mjölk eller vatten
100g mandelmassa
2-3 rabarber
smör
kanel
2-3 msk farinsocker
* Vispa socker med smält men avsvalnat smör.
* Rör i äggen, ett i taget tills smeten blir riktigt pösig.
* Tillsätt mjöl blandat med bakpulver och vaniljsocker.
* Rör även i vatten eller mjölk.
* Sist men inte minst blanda i mandelmassa.
* Skiva rabarbern i lagom stora bitar, stek dem några minuter i smör , kanel och farin socker, låt svalna något.
* Smöra och bröa en form.
* Varva smet och rabarberblandningen, börja och sluta med smet.
* Grädda kakan 30-40 min i 175 grader.
Arga gubbar
2 ½ dl socker
1 ½ dl mjöl
4 msk kakao
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
100 g smält smör
Chokladkletet:
100 g smör
2 tsk vetemjöl
4 msk socker
4 tsk kakao
1 dl mjölk
1 dl grädde
* Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
* Rör i dom torra ingredienserna.
* Vänd sist ner smöret.
* Ställ gärna bakformarna i en muffinsplåt. Fyll formarna till hälften med smet.
* Grädda i mitten av ugnen i 175° 10-15 minuter. Ta ut och låt svalna.
Chokladklet:
* Smält smöret i en kastrull, rör i mjöl, socker och kakao och rör till en slät smet.
* Tillsätt mjölken och grädden.
* Koka under omrörning ca 5 minuter.
* Lägg lite chokladsmet i mitten av varje muffins.
Morotskaka med limefrosting
3 dl vetemjöl
1tsk vaniljsocker
3tsk bakpulver
2 tsk kanel
1,5 tsk kardemumma
1 tsk malen ingefära
en nypa salt
1½ dl solrosolja
4½dl rivna morötter
smör och ströbröd till formen
Limefrosting:
60g smör
4,5dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
150g philadelphiaost
skalet av 2 lime
* Sätt ugnen på 150 grader
* Vispa ägg och socker pösigt
* Blanda alla torra ingredienser och häll i äggsmeten
* Tillsätt olja och morötter
* Häll smeten i en bröad form, gärna med löstagbar botten, 24cm.
* Grädda i mitten av ugnen ca 55min.
* Vispa alla ingredienser till glasyren med elvisp. Bred ut över den svalnade kakan.
Vita Kärleksmums
4 ägg
5½ dl socker
6 dl mjöl
4 tsk bakpulver
3 dl varmt vatten
Glasyr:
100 g philadelphiaost
60 g smör
2 tsk vaniljsocker
4–6 msk kakao
4-5 dl florsocker
2 msk bryggt kallt kaffe
Garnering:
kokos
* Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner mjölblandningen. Rör sist ner vattnet. Häll smeten i en smord bakplåt. Grädda i mitten av ugnen ca 25-30 minuter. Låt kakan svalna.
Glasyr:
* Lägg philadelphiaost och smör i en skål och blanda ordentligt. Kör gärna med elvisp. Blanda i vaniljsocker, kakao och kaffe. Rör tills det blir en slät smet.
* Sikta ner florsocker. Glasyren ska vara rätt fast.
* Bred glasyren på den avsvalnade kakan.
* Strö över kokosen.
USA 1
The capital building, Austin, Texas
Craters of the moon nationalpark, Idaho
Vulkanen Mt st Helen, Södra Washington
Kustlinje, norra Californien
Little wild horse canyon, the San rafael swell, Utah
West Texas
Södra Idaho
Buttermilks, California
Great sand dunes National park, södra Colorado
Landscape arch, Arches nationalpark, Utah
Stone Mountain, Atlanta, Georgia
The Alamo, San Antonio, Texas
Calf creek falls, Escalante, Utah
Cemetery no1, New Orleans, Louisiana
Grand canyon norra siadn, Arizona
Yosemite