USA 2

Big bend nationalpark, Texas

Goblin valley, Utah

 

Rainbow row, San Fransisco, California

 

San rafael swell, Utah

 

San Fransisco, Californien

Gruene, Texas

 

Bryce Amphitheater, Bryce nationalpark, Utah

 

Charlestown, South Carolina

 

Crater lake nationalpark, Oregon

 

Great sand dunes nationalpark, Colorado

 

The "subway", Zion nationalpark, Utah

 

Angels landing, Zion nationalpark, Utah

 

Arches nationalpark, Utah

 

Grand Canyon Norra sidan, Arizona


Gruene, Texas

 

New Orleans, Louisiana

Nepal 2


På väg mot Everest Basecamp

Gokyo, Everest regionen

Lukla

 

Aptemplet, Kathmandu

Gokyo, Everest regionen

 

Poonhill, Annapurna regionen

 

Chitwan nationalpark

 

På väg ner från Everest Basecamp

 

The world peace pagoda, Pokhara

Everest Basecamp 5400m

 

På väg mot Annapurna Basecamp

 

Soluppgång Poonhill, Annapurna regionen

 

Chitwan nationalpark

 

Tadapani, Annapurna regionen

 

Annapurna regionen

 

Kathmandu

Indien 2


Jodhpur

 

Holy festival, Pushkar

 

Pushkar

 

Gangesfloden, Varanasi

 

Taj Mahal, Agra

 

Goa

 

Tågresa mellan Agra och Varanasi

 

Varanasi

 

Pushkar

 

Varanasi

 

Hanumantemple, Hampi

 

Solnedgång, Hampi


Tibet

Sera monastery

 

Jokhang monastery, Lhasa


Lake Yamdrok-tso

 

The Potala monastery, Lhasa

 

Lake Yamdrok-tso

 

Ganden monastery

 

The Himalayas

 

Gyantse kumbum

 

Ganden monastery

 

Ganden monastery

 

Glaciär, södra Tibet

 

The Sera monastery

 

Ganden monastery

 

Södra Tibet

 

Gyantse Dzong

 

Lake Yamdruk-tso


Storbritannien

River Themes, London, England

 

Stuga, Skottland

 

Yorkshire, England

 

Slottsruiner, Bangor, Wales

 

Yorkshire. England

Stuga, Skottland

 

Stonehenge, England

 

Under vandring i Skottland

 

Buckingham Palace, London, England

 

Under vandring i Skottland

 

English breakfast

 

Queen Vicoria memorial staty utanför Buckingham Palace, London, England

 

Under vandring i Skottland

Yorkshire, England

 

Big Ben, London, England

Nepal 1


Gokyo, Everest regionen


Chitwan nationalpark

 

Mt Everest

 

Från Jiri till Everest basecamp


Namche Bazaar, Everest regionen

 

Chitwan nationalpark

 

Everest regionen

 

Tempel, Kathmandu

 

Poon Hill, Annapurna regionen

Yak, Everest regionen

 

Chitwan Nationalpark

 

Mountain goat, Everest regionen

 

Bergstopp, Annapurna regionen

 

Chitwan nationalpark

 

Annapurna basecamp 4130m


Indien 1

 

Torkad Chilifrukt, Jaisalmer, Rajasthan

 

Taj Mahal, Agra

 

Hinduiska gudar, Hampi

 

Lotus hostel, Pushkar

 

Jalebis (Indiskt snacks), New Delhi

 

Schackspel, Hampi

Holy festival, Pushkar

 

Öken, Rajasthan

 

Chilifrukter torkar i Varanasi

 

Hampi

 

Golden palace, Amritsar

 

Solnedgång, Hampi

 

Jodhpur

 

Apa, Pushkar

 

solnedgång, Varanasi


Kina

Kanas nationalpark

 

Glaciärer, Pamirmountains

 

Terracotta warriors, Xi'an

 

Tashkuram

 

Kanas nationalpak

 

lake Karikul

 

Kinesiska muren

 

Kanas nationalpark

 

Kinesiskt humor eller okunskap

 

Vandring i Pamirmountains

 

Karakorumhighway (Kina till Pakistan)

 

Terracotta warriors, Xi'an

 

Kanas nationalpark

 

By vid lake Karikul

 

Kashgar

 

Tashkuram


Bästa äppelkakan



75 g smör
0,5 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4-5 grovrivna äpplen
1 dl socker
1 ägg
2 dl naturell yougurt
1,5 tsk kanel
4 msk hackade mandlar

* Väm ugnen till 200°.
* Rör ihop smör, socker, vetemjöl och bakpulver och tryck ut degen i en rund bakform ca 23 cm i diameter.
* Blanda resten av ingredienserna och bred ut över degen.
* Grädda mitt i ugnen i ca 40 min.
* Servera ev. med en klick grädde eller vaniljsås.

Dajmpaj

2 ½ dl vetemjöl
2 msk socker
100 g rumsvarmt smör
1 äggula
Fyllning:
2 ägg
1 ½ dl farinsocker
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
100 g smält smör
1 dubbeldaim


* Sätt ugnen på 150 grader.
* Rör ihop mjöl, socker, smör och äggula och arbeta ihop till en deg.
* Tryck ut i en form, ca 24 cm i diameter, gärna en löstagbar kant och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
* Vispa under tiden ihop ägg, farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt.
* Vispa i smöret och häll smeten i pajskalet.
* Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter.
* Hacka daimen och strö över den nygräddade pajen. Låt kallna.
* Servera med en klick vispad grädde.

Fransk Chokladtryffel

1 1/2 dl vispgrädde
100 g smör
300 g mörk choklad, ca 70% kakaohalt
2 msk konjak eller likör
kakao

* Koka upp grädde och smör i en kastrull och rör under tiden så att smöret smälter.
* Ta kastrullen från värmen.
* Bryt chokladen i bitar och rör ner den i grädden och låt den smälta.
* Rör i konjaken.
* Låt chokladsmeten stelna i kylen ca 1 tim.
* Tag upp lagom stora bitar och rulla de i kakor samtidigt som du formar dem till fykanter.
* Förvara i kylen alt frysen beroende på konsistens.

Sylt- och mintchokladgrottor

1. Syltgrottor

200 g smör eller margarin
1 dl strösocker
1 dl marsanpulver
4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Hallonsylt

* Sätt ugnen på 200 grader.
* Rör ihop mjöl och socker pösigt.
* Blanda ihop de torra ingredienserna (vaniljsocker, vetemjöl & bakpulver) och tillsätt detta.
* Lägg degen på mjölad yta, förslagsvis ett bakbord.
* Rulla ut degen till en längd och skär den i 20-30 likstora bitar (beroende på hur stora du vill ha dem).
* Forma till bollar och gör en liten grop med tummen i mitten på varje där du sedan lägger sylten.
* Lägg kakorna på en bakplåtspapperklädd plåt grädda i ca 15 minuter.

2. Mintchokladgrottor

5 1/2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 1/2 dl florsocker
300 g kallt smör
1/2 - 1 msk kallt vatten
50 g mörk choklad
Några droppar mint

* Sätt ugnen på 175 grader.
* Blanda vetemjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke.
* Tärna smöret och nyp ihop det med mjölblandningen.
* Häll i vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
* Lägg degen i en plastpåse i kylen och låt vila minst en timme.
* Rulla degen till små bollar och gör en liten grop i varje boll innan du sätter in dom i ugnen i ca 10 min.
* När kakorna har svalnat smält chokladen och blanda i minten. Skeda sen upp en klick mintchoklad i varje kaka.


Frusen bärdessert


400 g philadelphiaost
200 g kesella eller gräddfil
1/2 dl florsocker
4–5 konserverade persikohalvor
250 g jordgubbar
250 g hallon
ev citronmeliss till garnering

* Rör ihop cream cheese, kesella och florsocker till en slät kräm.
* Skär persikorna i kuber och rör ner dem tillsammans med hela jordgubbar och hallon i krämen.
* Häll ner krämen i en hålform eller i portionsformar, täck med folie.
* Låt stå i frysen i ca 3 timmar eller tills den är helt fryst.
* Ta ut formen ur frysen ca 30 minuter före servering.
* Stjälp upp tårtan på ett fat och garnera gärna med lite bär och citronmelissblad.

Centralamerika

Volcano Pacaya, Guatemala

Panama city, Panama

Lunch, Guatemala

Maya ruiner, Tulum, Mexico

isla de ometepe, Nicaragua

Grönsaksmarknad, Antikva, Guatemala

Copan ruinas, Honduras

Solnedgång över Grenada, Nicaragua

Panama city, Panama

Karibiska havet, Tulum, Mexico

Soluppgång över Tikals mayaruiner, Guatemala

Grönsaks marknad, Masaya, Nicaragua

Copan ruinas, Honduras

Panama city, Panama

Antikva, Guatemala

Lake Atitlan, Guatemala

Limepaj med marängtäcke

 


½ -1 dl havregryn
3½ dl vetemjöl
125 g smör
1 krm salt

Fyllning:
3 ägg
2 dl crème fraîche
2 dl strösocker
4 limefrukter, det rivna skalet och saften

Maräng:
4 äggvitor
1½ dl strösocker

* Kör havregryn, mjöl, smör och salt i en matberedare till en smidig deg.
* Tryck ut degen i en pajform och förgrädda pajskalet i 225 grader i ca  10 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader i ugnen.
* Vispa ingredienserna till fyllningen och häll i det gräddade pajskalet.
* Grädda pajen i ca 25-30 minuter.
* Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en ren bunke. Vispa i strösockret gradvis.
* Bred marängen över pajen och grädda i ytterligare 10 minuter.
* Låt svalna innan servering.


Uppgift: Arbetsmuseét

Folder sid 7,8,1,2


Folder sid 3,4,5,6

Vi fick i uppgift att skapa en poster för arbetsmuseét i Norrköpings utställning "det tryckta ordet" om typografi genom tiderna. Därefter skulle vi skapa en folder men valbar funktion och storlek som presenterade 4 valfria typagrafer som vi själva fick skriva om.

Uppgift: Moodborad/Trendboard

Trendboard

 

Moodboard

 

Vi fick i uppgift att visa de rådande trenderna inom teknikprylar (storlek handheld) i form av ett kollage med fokus på trendmedvetna ungdomar. Därefter skapa en ett kollage som simulerar en känsla man skulle jobba utifrån gällande utformningen av en ny teknikpryls färg och form. Jag fokucerade mycket på den personlighet många ungdomar önskade enligt de undersökningar vi gjorde. Min idé var att ge varje pryl ett personligt utseende i form av en illustartion på baksidan. Det skulle inte sticka ut för mycket men ändå visa på något unikt.


Bilprojektet

Figurmärke

 

Logotype

 

Annons

 

Vi fick i uppgift att skapa en logotyp för ett företag som säljer och renoverar begagnade, ädre och unika bilar av märken som Scoda och Cadillac. Därefter skulle vi utforma en annons för företaget med rätt inställningar för en dagstidning samt ett magasinuppslag om företaget.

Dajmkakor


1½ dubbeldajm (finhackad)
150 gram margarin
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 msk ljus sirap
1 dl råsocker (går även bra med vanligt)
½ dl kokosflingor

* Arbeta samman alla ingredienser till en smidig deg.
* Klicka ut på bakplåtspapper och platta ill med fingrarna.
* Grädda i 200 grader i ca 8 minuter eller tills de ser klara ut.

Chokladmuffins med valnötter


100 g margarin eller smör
2 ägg
2,5 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
100g grovhackad mörk blockchoklad
100 g grovhackade valnötter


* Smält matfett och låt det kalna.
* Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt de övriga ingredienserna.
* Tillsätt tillsist matfettet.
* Fördela smeten i muffinsformar ca 3/4 upp.
* Stick ner chokladbitarna och valnötterna i varje muffinsform ca 2-3 bitar per muffins.
* Grädda mitt i ugnen ca 10 min.

4 sorters kakor

1. Chokladmuffins

100 g margarin eller smör
2 ägg
2,5 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
100- 200g grovhackad mörk blockchoklad

* Smält matfett och låt det kalna.
* Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt de övriga ingredienserna.
* Tillsätt tillsist matfettet.
* Fördela smeten i muffinsformar ca 3/4 upp.
* Putta ner chokladbitarna i varje muffinsform ca 2-3 bitar per muffins.
* Grädda mitt i ugnen ca 10 min.

2. Äppelmuffins

125 g margarin eller smör
2 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl grädde eller mjölk
1-2 äpplen skurna i tunna skivor
0,5 - 1 tsk kanel + 1 msk socker

* Rör matfett och socker pösigt.
* Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.
* Blanda vaniljsocker, mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.
* Tillsätt vätskan.
* Fördela smeten i muffinsformar ca 3/4 upp.
* Stck ner äppelskivorna i varje muffinsform och strö över kanelen och sockret.
* Grädda mitt i ugnen ca 15 - 20 min.

3. Shackrutor

4,5 - 5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g rumsvarmt margarin eller smör
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

* Blanda mjöl socker och matfett till en smet och dela den i två delar.
* Blanda den ena delen med vaniljsocker och den andra med kakao.
* Rulla ut degen i fyra jämna längder och lägg en ljus bredvid en mörk i 2 lager.
* Tryck dem helt lätt och lägg dem därefter kallt en stund.
* Skär 3-4 mm tjocka skivor och lägg dem på bakplåtspapper.
* Grädda i ugnen ca 10 min.

4. Havre- och kokoskakor

3,5 dl havregryn
1,5 dl socker
1,5 dl kokos
150g smör

* Blanda havregyn, socker och kokos i en skål.
* Smält matfett och häll det dirkt över blandningen.
* Klicka ut smeten i muffinsformar och ställ på plåt.
* Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.




Kanelbullar



150 gr smör eller margarin
5 dl mjölk
50 gr jäst
½ tsk salt
1 - 1,5 dl socker
2 tsk kardemumma
ca 1,4 liter vetemjöl
fyllning:
75- 100g rumsvarmt smör el margarin
1 dl socker
2 tsk kanel
kan varierar allt efter smak
pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker
flagad sötmandel

* Smält margarinet i en kastrull och tillsätt mjölken.
* Låt blandningen bli fingervarm (37°).
* Smula ner jästen i en bunke och häll över smör och mjölkblandningen och låt jästen lösa sig.
* Tillsätt salt, socker och kardemumma och blanda ordentligt.
* Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta ihop till en smidig och lätthanterlig deg.
* Strö över lite mjöl och lägg under bakduk och låt jäsa 40 minuter.
* Dela degen i två delar och kavla ut till en tunn platta.
* Bred på smör och strö över socker och kanel.
* Rulla ihop på längden och dela i upp i lika stora bullar.
* Placera i bullformar och låt jäsa i 40 minuter till.
* Pensla med ägg uppvispat med vatten och garnera med pärlsocker och flagad mandel.
* Grädda i mitten av ugnen i 250 grader ca 8 - 10 minuter beroende på storlek.

Snickerskakor




1 liter K-special
1 dl kokos
1 tsk vanlijsocker
1 burk jordnötssmör
1 dl socker
2 dl ljus sirap

* Bland K-special, kokos och vaniljsocker i en bunke.
* Koka upp jordnötssmör, socker och sirap under omrörning.
* Häll den uppkokta smeten i bunken med de torra ingredienserna och blanda väldigt noga.
* Smörj en långpanna och häll smeten i den.
* Packa noga.
* Smält ljus blockchoklad och häll över.
* Ställ undan för att stelna. 
* Skär i önskad storlek på bitarna.

Saffranssnurror med vit choklad och pinjenötter

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
2 påsar saffran, ca 1 g
1 dl strösocker
1 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g hackad vit choklad
1 dl pinjenötter

* Smöret smältes och värms med mjölken, tillsätt saffran, till fingervramt.
* Häll degspadet över den smulade jästen och tillsätt salt och socker.
* Rör tills jästen löst sig.
* Tillsätt vetemjöl och jäs till dubbel storlek.
* Kavla  ut en rektangel och bred över fyllningen.
* Vik degen dubbel och skär smala remsor, forma till knutar eller önskad form.
* Jäs ca 20 min
* Grädda i 225° ca 10-12 min.
* Låt svalna ch sikta florsocker över.

Rabarberkaka med mandelmassa


2 dl socker
125 g smör
3 ägg
3 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
3/4 mjölk eller vatten
100g mandelmassa
2-3 rabarber
smör
kanel
2-3 msk farinsocker


* Vispa socker med smält men avsvalnat smör.
* Rör i äggen, ett i taget tills smeten blir riktigt pösig.
* Tillsätt mjöl blandat med bakpulver och vaniljsocker.
* Rör även i vatten eller mjölk.
* Sist men inte minst blanda i mandelmassa.
* Skiva rabarbern i lagom stora bitar, stek dem några minuter i smör , kanel och farin socker, låt svalna något.
* Smöra och bröa en form.
* Varva smet och rabarberblandningen, börja och sluta med smet.
* Grädda kakan 30-40 min i 175 grader.

Arga gubbar



2 ägg
2 ½ dl socker
1 ½ dl mjöl
4 msk kakao
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
100 g smält smör

Chokladkletet:
100 g smör
2 tsk vetemjöl
4 msk socker
4 tsk kakao
1 dl mjölk
1 dl grädde

* Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
* Rör i dom torra ingredienserna.
* Vänd sist ner smöret.
* Ställ gärna bakformarna i en muffinsplåt. Fyll formarna till hälften med smet.
* Grädda i mitten av ugnen i 175° 10-15 minuter. Ta ut och låt svalna.
Chokladklet:
* Smält smöret i en kastrull, rör i mjöl, socker och kakao och rör till en slät smet.
* Tillsätt mjölken och grädden.
* Koka under omrörning ca 5 minuter.
* Lägg lite chokladsmet i mitten av varje muffins.

Morotskaka med limefrosting


3ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1tsk vaniljsocker
3tsk bakpulver
2 tsk kanel
1,5 tsk kardemumma
1 tsk malen ingefära
en nypa salt
1½ dl solrosolja
4½dl rivna morötter
smör och ströbröd till formen

Limefrosting:

60g smör
4,5dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
150g philadelphiaost
skalet av 2 lime

* Sätt ugnen på 150 grader
* Vispa ägg och socker pösigt
* Blanda alla torra ingredienser och häll i äggsmeten
* Tillsätt olja och morötter
* Häll smeten i en bröad form, gärna med löstagbar botten, 24cm.
* Grädda i mitten av ugnen ca 55min.
* Vispa alla ingredienser till glasyren med elvisp. Bred ut över den svalnade kakan.

Vita Kärleksmums



4 ägg
5½ dl socker
6 dl mjöl
4 tsk bakpulver
3 dl varmt vatten
Glasyr:
100 g philadelphiaost
60 g smör
2 tsk vaniljsocker
4–6 msk kakao
4-5 dl florsocker
2 msk bryggt kallt kaffe
Garnering:
kokos

* Sätt ugnen på 175 grader.
* Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner mjölblandningen. Rör sist ner vattnet. Häll smeten i en smord bakplåt. Grädda i mitten av ugnen ca 25-30 minuter. Låt kakan svalna.
Glasyr:
* Lägg philadelphiaost och smör i en skål och blanda ordentligt. Kör gärna med elvisp. Blanda i vaniljsocker, kakao och kaffe. Rör tills det blir en slät smet.
* Sikta ner florsocker. Glasyren ska vara rätt fast.
* Bred glasyren på den avsvalnade kakan.
* Strö över kokosen.

USA 1

The capital building, Austin, Texas

 

Craters of the moon nationalpark, Idaho

 

Vulkanen Mt st Helen, Södra Washington

 

Kustlinje, norra Californien

 

Little wild horse canyon, the San rafael swell, Utah

 

West Texas

 

Södra Idaho

 

Buttermilks, California

 

Great sand dunes National park, södra Colorado

 

Landscape arch, Arches nationalpark, Utah

 

Stone Mountain, Atlanta, Georgia

 

The Alamo, San Antonio, Texas

 

Calf creek falls, Escalante, Utah

 

Cemetery no1, New Orleans, Louisiana

 

Grand canyon norra siadn, Arizona

 

Yosemite

 

The watchman, Zion nationalpark, Utah

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0